Saturday, December 3, 2016

LOBISTAMINE LIIVAKASTIS

                                                       Usun, et need keda vähegi huvitab poliitika, on kuulnud kohalikelt politikaanidelt väljendit "konnatiik".  Ei oska öelda, kas seda väljendit peaks mõistma kohaliku elu korralduses võimaluste piiratuses, võimustruktuuride omavahelises sobimatuses või mingis muus kontekstis. Paraku üha enam ja enam kinnistub minu mõttemallides arvamus, et osa Puka  vallavolikogu praegusest koosseisust pole veel isegi sinna neetud "konnatiiki " jõudnudki. Solistavad tähtsalt oma liivakastis edasi - miks? või milleks? - mine võta kinni. Ehk nad ise teavad : kes uuristab hauakääbast, kes   kaitsevalli. Jah- MÄNG ON VÄIKESTE INIMESTE TÖÖ. Üleeile õhtupimeduses toimus siis "eelmäng", kus kohalik vallamaja oli koalitsiooni kui opositsiooni volinike autodest ümber piiratud. Vallavanema kabinetis nii militaarne õhkkond polnud. Opositsionäärid nautisid võimalust naasta võimule ja meisterlikult varjasid salakokkulepet staažikate reeturitega. Maakeelde tõlgituna lihtsalt mängisid lolli. Kahtlemata oli see pretsedent. Varemalt on ikka omavaheline arveteklaarimine toimunud vormis - VESTMANN versus PIIBELEHT. Seekord siis sedasi, lahkuti tõdemusega, et haldusreformi käiku muuta ei tohiks. Nädal tagasi sisse antud umbusaldust volikogu esimehele targu jututeemaks ei võetud, piirdus H.Kadaja paljutähendava repliigiga. " Meie pole seda meest mitte kunagi usaldanud"  Millest üle öö nii radikaalne meelemuutus?,  "pähklit" pole sugugi raske lahti närida ( kest hapralt õhuke ja sisu pole ollagi), pealegi kibedamaitseline, ärgem seda head blogihuvilised proovigem( NB s..amaitseline) ,  jätkem see meelemuutjatele endile närida- nautida-  seedida.






Umbusaldusavaldus Puka, 23.11.2016 a.
Tuginedes kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 22 lg 1 p 18, § 46 lg 1 ja Puka Valla põhimääruse § 31 lg 1 avaldame umbusaldust Puka vallavolikogu esimehele, haldusreformi komisjoni esimehele Aleksander Sven Essele.


Umbusaldusavaldus on tingitud Puka valla normaalseks arenguks vajaliku koostöötahte ja koostöövõime puudumisest nii koalitsioonipartnerite, opositsiooni kui ka naaberomavalitsuste suhtes. Umbusaldamise algatamise ajendiks on mure tekkinud olukorra pärast, mis on seotud Puka vallavolikogu juhtimisega, Puka vallas haldusreformi läbiviimisega seotud tegevustes ning Puka vallavolikogu haldusreformi komisjoni juhtimist silmas pidades.


Oleme seisukohal, et Aleksander Sven Esse jätkamine volikogu esimehena ja haldusreformi läbiviimise komisjoni esimehena seab ohtu Puka valla haldussuutlikkuse ja Puka valla arengu. Volikogu esimees on kaotanud volikogu liikmete ning paljude valla kodanike usalduse (tõestuseks kodanike ja viie vallavolikogu liikme poolt 13. mail 2016 algatatud umbusaldusmenetlus).


Puka vallavolikogu esimees Aleksander Sven Essel, kes on ühtlasi ka haldusreformi komisjoni esimees, on ühinemisläbirääkimiste koosolekutest osa võtnud vaid mõnel korral ja sealgi Puka valla esindajana ei ole suutnud arusaadavalt väljendada Puka valla kodanike soove ja tahet. Meie, allakirjutanud, peame seda haldusreformi komisjoni esimehe poolset tegevust tahtlikuks ,hämamiseks". Vastuvõtmatu on asjaolu, et haldusreformi komisjoni esimehena on Aleksander Sven Esse jätnud infosulgu ka haldusreformi komisjoni liikmed, komisjon on koos käinud üks kord.


Volikogu esimehena ei suutnud ta kokku kutsuda volikogu enne 26.10.2016 a (vastavalt eelnevalt Haldusreformi juhtgrupis kokkulepitud ajakavale) ja koostada seoses rahvaküsitlusega eelnõud, kus volikogul oleks olnud võimalus otsustada, kas 09.11 ja 10.11 oleks Puka vallas toimunud ka haldusreformi rahvaküsitlus elektrooniliselt ehk e-küsitlus. Seoses sellega võeti vallarahvalt ära võimalus avaldada oma arvamust rahvaküsitlusel esitatud küsimuste kohta elektrooniliselt. Tänasel 23.11.2016 Puka vallavolikogu istungil peaks olema päevakorras arutusel kinnitamiseks ,Õiend Elva linna, Konguta valla, Palupera valla, Puhja valla, Puka valla, Rannu valla ja Rõngu valla ühinemis-lepingu avaliku väljapaneku käigus laekunud ettepanekute ja vastuväidete läbivaatamise tulemuste kohta-. Seda meile teadmata põhjustel ei ole päevakorda esitatud.


Aleksander Sven Esse suutmatus juhtida ühinemisläbirääkimisi, kaasates sinna haldusreformi komisjoni ja tegutsemine omavoliliselt oma pädevuse piire eirates, on viinud Puka valla olukorda, kus ohus on Puka valla haldussuutlikkus lähi- ja pikemas perspektiivis.
  Heitke pilk veel pildile eile toimunud volikogust, lugege öötundidel üles pandud artiklit Valgamaalases: Puka volikogus üks umbusaldusavaldus teise järel ja ühinemisplaanidel kriips peal. EI ühinemisele , ei võimekusele, ei üpris kopsakale ühinemistoetusele, ei üle 20 aasta kiratsevale ühisveevärgi ja kanalisatsiooni kiirele- mõistlikule  lahendusele, ei soovile parandada Puka valla mainet, ei koduvalla rahva soovidele, ei väärikusele, ei südametunnistusele jne.
     Heitke taas pilk fotole (ajalehest Valgamaalane).Tehtud !!! Ja nii lihtsalt see lugu käibki. Viiele+ veel ühele, üksmeeles ( ühe ebaolulise erandiga)  kättemaksuihas ülesupitatud käele, ning üpris nukratele nägudele kust võib isegi valusaid süümepiinu paista. Aga see on pelk ebaoluline lohutus-kui on- . Ehk enam lohutab teadmine, et see poliitiline pull saab otsa kevadeks, kui Puka valla saatuse paneb paika riik. Siis veel 4-5 kuud ja " meie aja kangelastest" saavad poliitilised laibad. Olgu jumal neile armuline.
   



No comments:

Post a Comment