Wednesday, December 28, 2016

KANDKE MAHA SEE "Planeet"


                ...    rohkem kaasa ma ei tee. Olen täisõiguslik tulevase Elva suurvalla kodanik. Oli häbi kuuluda kogukonda, kellega ei arvestata, kelle soovid jäävad kaugeks-kaugeks kajaks. Masendavalt valus: mitte ainsatki valimiseelset lubadust pole täidetud. Ma pole pime, aga ei ole  isegi märganud, et volikogul oleks soov ja tahtmine seda teha. Ma pole ka kurt, aga peale rohkete umbusalduste, totrate süüdistuste, üksteisele ärategemise ja kodaratesse kaigaste loopimise, vahendeid valimata iga hinna eest säilitada enda ja sõprade toiduahel - need olid põhiteemad- märksõnad volikogu istungitel.
Kolmekuuline paus võimus ja valitsemises oli vaid petlik lohutus kergeusklikele, kelle ridadesse ka mina kuulusin. Ehk kulus veidi vähem kui sada päeva selleks, et lahendada mitte ühegi tundmatuga võrrand 4+2 oleks < 4+1 . Lahendatud see keeruline ja raske tehe paraku sai. Lisakingitusena volikogu poolt enam kui 1500 vallaelaniku jätmine tõmbetuulde meelevalda, oli leebelt õeldes - sigatsemine.
 Igihaljas teema mis saab Puka vallast, jääb ikka oma saatust ootama. Meenutagem ligi nelja aastatagust aakre rahva tahet ajalehe Valgamaalase veergudelt. Artiklist on väljavõtted, arvamused valikulised.


Aakre kant soovib liituda Tartumaaga

«Me lihtsalt näitame oma tahet – ehk arvestatakse sellega,» ütles Aakre külaseltsi juhatuse esimees Arno Kangro, rääkides Aakre kandi külade soovist Puka vallast lahku lüüa.

«Me lihtsalt näitame oma tahet – ehk arvestatakse sellega,» ütles Aakre külaseltsi juhatuse esimees Arno Kangro, rääkides Aakre kandi külade soovist Puka vallast lahku lüüa. Foto: Arvo Meeks / Valgamaa


Rõngu vaatevinklist on mõistlik liitumisi just üle maakonnapiiride teha. Näiteks võiksid ühineda Puka ja Rõngu vald ning osa Palupera vallast. «Selge see, et meil on ühtne suund läbi Elva Tartu poole,» selgitas Pramann.
Vallavanem häiritud
Puka vallavanem Heikki Kadaja, kes kuulub Reformierakonda, teab küll külaseltsi mõttest, aga selle päevakorrale kerkimine oli talle ikkagi ootamatu.
«Külaselts ei ole vaevunud selle vallaga, kus elavad, suhtlema. Selts saab esindada oma liikmeid, mitte Aakre rahvast,» lausus ta. «Piiride muutmise üle otsustab vabariigi valitsus ja sõna on ka maavanemal. Millist kasu Aakre inimesed sellest saaksid? Aakre jääb sama koha peale ja ka probleemid jäävad alles.»
Puka vallavolikogus opositsiooni kuuluva parteitu Andrus Looskari sõnul on liitumine väga hea mõte, põhjusena nimetas ta ajaloolist tausta. «Võiks vaadata sinnapoole, kuhu soovime,» lisas ta veel. «See, et Kadajaga ei räägitud, siis see on tema enda stiil. Aakre rahvasse on tema suhtumine kummaline.»
«Mina küll ei arva niimoodi. Ma ei arva, et Aakre inimestega oleks halb kontakt. Huvitav, kust selline informatsioon pärit on?» ütles Kadaja.
«Ei ole välistatud, et vald võiks seda teemat arutada,» arvas Kadaja aga mõttest, et Rõnguga liituks kogu Puka vald. «Seda peaksid otsustama vallaelanikud. Täna on aga sündmustest ette rutatud. Arvan, et selle taga on mõnede isikute isiklikud plaanid ja soovid.»
Looskari pakkus, et kui praegu peaks volikogu Rõnguga ühinemise üle otsustama, siis 13 volinikust üheksa oleks selle poolt. Juhul, kui oma hääle lubanud alt ära ei hüppa. «Inimesed on mõjutatavad,» põhjendas ta.
Parteitu volikogu liige Kalev Kiisler kirjutab oma blogis, et ehk on hoopis õigem, kui Puka vald ei liitu kellegagi. «Vaid hoopis lahutatakse: Aakre külad (liidetakse – M. V.) Rõngu vallaga, Kuigatsi kant Sangaste vallaga, Soontaga Tõrvaga,» pakub ta.oma arvamustes. ( PUKA PROBLEEMIDE PUNTRAS 3.mail 2013.a.)
 Kui uskuda uue-vana vallavanema kommentaare maakonna lehes (Valgamaalane 15.dets,), siis jahmatas mind, et oleme valla jagamises uskumatult üksmeelsed. Aga ärge uskuge ei seda ega teda, ärge võtke neid sõnu tõsiselt. Argument < asjaolud on muutunud> on see, mille taha H.K: varjub ja millega ta õigustab ülisagedasi meelemuutusi. Millega üllatab 30 dets. kokkukutsutud erakorraline volikogu istung saame peagi teada. Lõpliku selguse valla saatuse osas ehk 15. veebruariks peagi saabuval aastal. Seniks aga....
  KÕIKE  VÕIB  TAHTA,  KARTA JA  LOOTA.
SEDA   MIS  TULEB - MITTE  KEEGI  EI  OOTA
 kas tõesti need B. Alveri poolt kirjutatud read osutuvad prohvetlikult tõeks? Aga minu viimased read head blogisõbrad on: 

    HEAD  UUT  AASTAT !



1 comment: