Monday, November 7, 2016

V Õ I M E K U S või V Õ I M U K U S

    Alustuseks meenutagem:

Wednesday, October 2, 2013


VALIKUTE VÕIMALUSED

        Enne veel kui võimalustest jutt tuleb mõne sõnaga asja sisust. Kahtlemata on selleks küsimus: Mis saab Puka vallast? Mulle meeldib siduda teemad kas kirjanduse, luule või lauluga. Seekord võtan appi eesti filmiklassikasse kuuluva filmi  Viimne reliikvia. Keerulisse situatsiooni sattunud Agnes küsib Gabrielilt: Mis meist saab? Vastus nii nendele kui filmivaatajatele sai selgeks filmi lõpus,. Tuli võit ja vabadus. Kuigi meil pole vaja ei üht ega teist, peaks ikkagi vaatama ettepoole. Palju tähtsam kui see mis tehtud, on ikkagi see mida kavatsetakse teha. Ärgem unusta India vanasõna: Sellele, kes ei tea, kuhu ta tahab purjetada, ei puhu kunagi pärituul. N.B.: selline oli enam kui kolm aastat tagasi avaldatud blogi avalõik.
    Kahjuks nüüd ja täna ei anta aega kolm aastat ega isegi kolme kuud nende omavalitsuste volikogudele, kes pole suutnud või tahtnud otsust ühinemiseks 1. jaan.2017-ks vastu võtta. Otsus ühinemiseks tuleb teha ja haldusreformi seaduses ettenähtud tingimustest ja tähtaegadest kinni pidada. 11 ja 13 nov. toimuv hääletus rahva arvamuse selgitamiseks, on üks oluline ja suurt osakaalu omav kohustus. Kohustus läbi valiku määratleda valla tulevik. Valida ongi laias laastus kahe pealkirjas märgitud peaaegu sarnaste sõnadega väljendatud võimaluse vahel. Minu kindel valik langeb VÕIMEKUSE kasuks. Miks? Võimukust on näinud või õigemini tähele pannud ehk paljud,  mina olen  seda isegi tunda saanud. Võimukust kohtab igapäevaselt samuti riiklikul tasemel. Seepärast siis VÕIMEKUSEST. Loomulikult ainult ühinemine ei suurenda automaatselt kohe võimekust, aga annab selleks hulgaliselt võimalusi. Ei hakka siin pikka loengut pidama ei ühest ega teisest (võimekusest ega võimalustest) On jäänud ju vaid kaks valikut: nii  meil hääletamisel kui ka volikogul otsustamisel: kas olete-oleme nõus/ei ole nõus ühinemisega Elva linna, Rõngu, Palupera, Rannu ,Konguta ja Puhja vallaga. Etteruttavalt, kui volikogu enamus hääletab "ei ole nõus" poolt siis vastavalt seadustele teeb ettepaneku vabatahtlikult mitteliitunud valdade ( 1.jaanuar 2017)  sundliitmiseks maavanem. Väga, kohe väga suure tõenäosusega saab vallaks, kellega meid vägivaldselt liidetakse, olema Otepää vald. Sel puhul jääme loomulikult ilma ka ühinemistoetustest.   Kui volikogu otsus tuleb nõustuv, siis kodanike jaoks muutub vaid aadressis maakonna nimi. Valla võimekuse kasvamise võimalused on oluliselt suuremad  kui Otepää valla rüpes. Lisaks vabatahtliku ühinemise poolt hääletamisel lisanduvad  mitmed arvestatavad boonused-hüved:
  • Ühinemistoetust saavad need omavalitsused, mis on 2016. aastal langetanud otsuse omaalgatuslikuks ühinemiseks. Ühinemistoetuse määr omavalitsuse miinimumsuuruse kriteeriumile vastava omavalitsuse kohta on 100 eurot ühinenud omavalitsuse elaniku kohta. Ühinemistoetuse minimaalne suurus 300 000 eurot ja maksimaalne suurus 800 000 eurot ühe omavalitsuse kohta.
  • Ühekordse boonusena makstakse lisaks veel 500 000 eurot omavalitsusele, kus ühinemise tulemusena elab vähemalt 11 000 elanikku või ühinemine hõlmab tervet maakonda.
  • Lisaks ühinemistoetuste suurendamisele pikendatakse perioodi, mil riik kompenseerib ühinemisest tuleneva võimaliku riigieelarveliste toetuste vähenemise kaheksale aastale.

  •   Kokkuvõtlikult: ühinemisel suurvalda, mille nime osas ( Elva vald või Lääne Tartumaa vald) saate hääletusel kaasa rääkida ja kus elanike arv saab olema 16 000 ringis, on riigilt saadud 300 000 suurune lisaraha meie valla eelarve osale suureks toeks. Pluss veel kokkuhoid juhtimiskulude ( valda kohapeale kokkulepete järgi jääb sotsiaalteenus ***), mitmete majandusvaldkondade otse- ja kaudsete kulude arvelt võib perspektiivis küündida samasse suurusjärku.  *** Puka valla esindajad läbirääkimistel on võtnud korduvalt jutuks võimalust pakkuda pensionäridele 1-2 tasuta sõiduvõimalust  kuus tulevase valla keskusesse Elva.
  •  Väga austatud vallarahvas võtke kaasa isikut tõendav dokument ja kindlasti minge hääletama või andke teada vallavalitsusele soovist hääletada kodus. Loomulikult valiku teed SINA.
        Puka valla investeeringud 2017-2021 a. kuhu on planeeritud kasutada ühinemistoetusi
           

    

No comments:

Post a Comment