Wednesday, January 4, 2012

HEAD UUT AASTAT

HEAD  UUT AASTAT - kõigile - AASTAT kuhu mahuks rohkesti unistuste täitumist, enam õnnestumisi ettevõtmistes, rõõmu  tulemuslikes argiaskeldustes, jõudu raskuste ja takistuste ületamisteks, enam üksteise mõistmist ja teistega arvestamist.
       Kahjuks kõigest eelnevast jäi vajaka ka valla volikogu tegevuses aastal 2011.Valla ettevõtmistest on pöhiliselt ülevaadet antud. Hea poolele saab minu arvates lugeda tulumaksu üllatuslikku ülelaekumist ( 50 000 eurot) ja soodsat ilmastikku, mis suuresti aitas kokku hoida raha valla eelarves. Muidugi pole need kuidagi seotud ega tingitud volikogu ja vallavalitsuse tööga. Kõhkluseta lisan aga samale reale Aakre Rahvamaja katuse ja välisfassaadi uuendamise. Loomulikult ei saa alahinnata ka teisi projektide kaudu rahastatud ettevõtmisi. Nagu väikevaldades omane on projektid ainus võimalus kohalikus elus midagigi ära teha. Nii on Kuigatsi külaseltsi kasutuses oleva hoone rekonstrueerimise kõrval, viimastel aastatel rahastamist leidnud peamiselt laste mänguväljakud ja pargid, mis on suhteliselt lihtsamad teostada ja rahastamise tõenäosus ka suurem. Projektide kirjutamine ja asjaajamine vajab loomulikult kompetentsi ja hilisem aruandlus on samuti  keerukas. Kogu nende asjatoimetustega algusest lõpuni tegeleb meil arendus- ja ehitusspetsialist Ants  Manglus. Paraku on valla omafinantseerimise võimekus nii madal, et on suuri raskusi omaosaluseks vahendite leidmisel. Suuremas osas toetuste abil teostavate projektide puhul on kasutatud MTÜ (mittetulundus ühingute) " vihmavarju", mis nõuab 10 %-list omaosalust. Vallavalitsuse poolt taotletud projektides on see 20 % ringis. Seoses sellega on tekkinud vallavalitsuse liigagi komplitseeritud suhted MTÜ ga. Komplitseeritud (keeruliste) suhete all ma mõtlen liigset semutsemist, mis on lasknud viia enda "pantvangistamiseni", kui ka repressiivset surveavaldamist ja kõike mis jääb nende äärmuste vahele.
         Rahuloluks annab ka põhjust koolide , lasteaedade, sidejaoskonna, ambulantsi, raamatukogude säilimine, mis ei tähenda sugugi, et lasteaed peab vaevlema raha- ja ruumipuuduses, kool ajakohastamata ja suuri halduskulusid nõudvates ruumides.Otsustamist  ootab ka rahvamajade ning raamatukogude töö tulemuslikumaks muutmine. Ja need teemad peakski olema volikogu ja vallavalitsuse töös kindlalt fookuses. Paraku nii see aga pole. Miks?  Sellest järgmine arvamuslugu.                                                                     

No comments:

Post a Comment