Thursday, March 14, 2013

POPULISMI PILOTAAZ

     Puka Vallavalitsuse arvamus eelarve muutmise ettepaneku kohta.

Tulenevalt Puka valla eelarve koostamise, vastuvõtmise ja täitmise korrast esitatakse eelarve muutmise ettepanekud pärast esimest lugemist ja enne teist lugemist.
      Tegelikult ei saanudki keegi aru mitmes lugemine 7. märtsi istungil oli. De fakto nägid volikogu liikmed seda eelarvet esimest korda märtsi esimestel päevadel.

Käesolev ettepanek on esitatud pärast teist lugemist.
     Kummaline, kuidas üldse oleks saanud muutmise ettepanekuid teha ja miks siis lepiti kokku,et muudatusettepanekud tehakse. Ettepanek esitati E-mailiga 12. märtsi hommikuks.

Eelarve eelnõu muutmise ettepanekule lisab selle algataja põhjendused ja arvestused kavandatavate muudatustega kaasnevate väljaminekute ja nende katteallikate kohta.
    Neid reegleid ettepaneku tegija täitis, selgituseks klausel,et põhjendused esitatakse volikogus arutelu käigus. Nagu selgus, neid ettepanekuid vallavalitsus volikogu liikmetele edastamiseks ei pidanud vajalikuks.

Eelnõus ei esitata põhjendusi ja arvutusi eelarves kavandatud kulude vähendamiseks. Meie hinnangul on eelarve kulud viidud miinimumi ja nende täiendav vähendamine ei ole võimalik.
   See on vallavalitsuse arvamus ja neil on selleks loomulikult õigus.

Volikogu liikmetele peaks olema hästi teada, et käesoleva aasta eelarve maht on tulude ja kulude osas võrreldes varasemaga vähendatud ligikaudu 70 000 eurot.Oleme koostöös asutuste juhtidega mitu kuud otsinud võimalusi sellises mahus kulude vähendamiseks ja seepärast ei mõista, kui esitatakse üleöö valminud eelnõu, milles tehakse ettepanekuid vähendada eelarve kuluartikleid, mis sisaldavad mitme kulu koondit ja kus soovitakse vähendada kulude mahtu millest möödunud eelarveaastal ei piisanud. Peamiselt on kulude vähendamist kavandatud kütte ja elektrikulude arvel, kuid möödunud eelarveaastal oli just nende kulude osas eelarves kõige suurem puudujääk.
   Kui võrdlesin 2013a eelarvet ( 1 431 881 eurot) 2012 a. eelarvega ( 1 448 730 eurot) sain mina vaheks 16 849 eurot. Mis puutub allasutuste eelarvete numbritesse siis enne kui arvamus volikogule esitatakse võiks heita pilk tegelikele numbritele.Kõikidel allasutustel on 2013a. eelarve kulud suuremad kui aastal 2012, tõsi mitte märkimisväärselt ja Aakre rahvamajal ainsana pisut väiksem. Mis puudutab üleööd siis selline oli kokkulepe. Kulude ümberjaotamine artiklitelt, mis sisaldavad mitme kulu koondit oli taotluslik, et mitte vähendada kütte- ja elektrile planeeritud vahendeid.
Volikogus on varasemalt vallavalitsuse algatusel kodulehe uuendamist korduvalt juttu olnud ja vallavalitsus peab kodulehe uuendamist vajalikuks, kuid vallavalitsus ei toeta vahendite leidmist sellisel moel.
     Hea ju,  veel parem kui jutust saab konkreetne plaan, mida vallavalitsus ka ellu viib.Vallavalitsuse algatus on loomulikult väike liialdus, aga noh olgu pealegi. Avansiks.

  P.s. Artiklite lõpus on võimalik kommenteerida, avaldada omi mõtteid. Ka blogipidajat kritiseerida. Kirjutage julgelt oma arvamus.


  
 

No comments:

Post a Comment