Saturday, November 10, 2012

V.V.V.V.V. III osa

     SOTSIAALNE  KAITSE
        Sotsiaalsfäär-olles ühte serva pidi Eesti Vabariigi põhiseaduse vihmavarju all, nõuab omavahendeid suhteliselt vähem. Toimetulekutoetus, puuetega inimeste sotsiaalne kaitse ja mõned toetused veel, on riigi poolt sihtotstarbelised finantseeringud. Tunnistan puhtsüdamlikult: pole selle valdkonnaga end kurssi viinud. Pealegi on sotsiaalkomisjon ( üks ja kahjuks ainus elujõuline alatine komisjon käesolevas koosseisus) vajalike probleemide lahendamisega pidevalt tegelenud. Raskesti prognoositav ja seetõttu eelarves tuleb paratamatult teha sisemisi muudatusi. Reeglina planeeritud toetussummadest on piisanud, kuigi me räägime üsna väikestest rahadest. Kõige enam sotsiaalsummadest läheb toetusi hooldeasutustes viibivate vallakodanike kulude katteks. Volikogu liikmena loen enda kohustuseks julgustada neid kellel reaalne vajadus - õigus abile ja toetustele. Palun julgemalt pöörduda valla sotsiaaltöötajate poole selgituste  ja info saamiseks.

     ÜLDISED VALITSUSSEKTORI TEENUSED
     Jah, vallajuhtide palgad on ka selle sektori seas. Ja ampsavad sealt küllaltki suure ja magusa tüki.Reeglina on ametnike töötasud laiali erinevates nende poolt kureeritavates valdkondades. Pealegi on selle mitmeosalise blogi eesmärk hoopis selles, et tutvustada millised valdkonnad on prioteetsemad. Puka vallas siis peale hariduse on selleks vaba aeg , kultuur,sport.
    
     MAJANDUS
        Kulutatakse suhteliselt vähe aga loomulikult väga-väga tähtis. Teadlaste väitel on majandus elu-korralduses vundamendiks. Hästi korraldatud majandus tagab arengu ja järjepidevuse. Üks põhjendus, miks majandust vallas nii agaralt muutma asuti oli kulude kokkuhoid. Seda argumenti loomulikult ei saa tõsiselt võtta. Olgem ausad,  seoses asutatud OÜ Puka Vesi  tuleks rääkida ikka kulude kantimisest teenuste tarbijate peale ja vastutuskoorma hämastamisest. Väide, et muidu ei saa KIK-i rahasid projektide finantseerimiseks on tõsi, aga poolik tõde. Oleks loomulikult pehmemaid variante, mida isegi ei arutatudki. On raske uskuda, et teed siledamaks ja talvel lumevabamaks saavad. Ka teised olmemured vaevalt koheselt leevendust leiavad ning vallajuhid  vastutusest vabanevad.
    
     KESKKONNAKAITSE  ja muu pudi-padi
  Oi-Oi  VABANDUST. Tervis, Avalik kord ja korrakaitse nüüd  küll mingi pudi-padi pole, mis sest ,et 2011 aastal vallavalitsusel nendele elutähtsatele lõikudele sentigi ei jätkunud. Ja täpsustuseks pean õigluse nimel lisama, et korrakaitsele kulus ikka 2011. a aastaaruande järgi 1 EUR !!! Küsimärke ei saa lisada, sest pärisin uudishimu rahuldamiseks istungil  ja sain teada, et see 1 eur kulus kohaliku konstaabli poolt tehtud telefoni kõnele. SELGE VÄRK??? 
        
      
        Kuidas see 119 eurot laekub Puka vallavalitsusele  on suur matemaatika, vastavalt kehtestatud metootikale ja mitmetest maksuallikatest.Arvud on illustratiivsed ja peegeldavad erinevate valdkondadele suunatud kulude suhet eelmisel aastal.    www.riigipilv.ee  -  sealt ka allpool olev diagramm, mis on koostatud Puka valla raamatupidamise poolt esitatud andmete põhjal.


 


    

No comments:

Post a Comment