Wednesday, November 7, 2012

VALLA VÕLU JA VALU_VAEVAD JA VILETSUS

  Kui loete pealkirjast välja,et tuleb kokkuvõttev arvamuslugu peaaegu aasta väldanud tagasihoidlikust blogitamisest antud teemal, olete õieti aru saanud. Just nii see saabki olema. Aga enne veel püüan lühidalt selgitada teie paljude poolt esitatud ( ja mõtetes painavat) küsimust- Kritiseerite, aga mida ise olete korda saatnud? Tõsi, tuleb enestele ( opositsionääridele) tuhka pea peale raputada- ega suurt polegi. Ausalt õeldes, ega selleks võimalusi ka ole. Oleme püüdnud volikogu töötraditsioone muuta ja viia vastavusse KOV (kohalik omavalitsus) seaduste ja tavadega, kahjuks ka see pole õnnestunud. Mõistetavalt (loe arusaamatult) ei leidnud volikogus toetust minu poolt algatatud eelnõu volikogu alatiste komisjonide ühendamise ja rakenduse kohta .Re-mark-i korras olgu lisatud, et see on ainus volikogu liikmete poolt esitatud eelnõu selles koosseisus. Pole kõhklusi on kahtlus, et üheski varasemas koosseisus pole ka volikogu liikmete poolt algatatud ainsatki eelnõud.  Kahjuks eelmise aasta lõpul opositsiooni poolt volikogu esimehe umbusaldamine "tugevama õigusega" lömastati. Kui sinnani lugupeetud volikogu esimees midagigi volikogus tegi ( juhatas vähemasti volikogu istungeid) siis tänavu on ka sellest end distantseerinud.  On avalik saladus, et eelmisel volikogu istungil võimuliidu "must lammas" (anna Andrus andeks) algatas taas umbusalduse volikogu esimehele.Toetame, kuigi ka seekord suure tõenäosusega sõidetakse taas tangiga (millel arvatavasti puuduvad pidurid) allumatutest (teisiti)mõtlejatest kohustuslikus korras üle. Kahju,kui Puka vald ei saa tegusat volikogu, kuigi vajaks ja vääriks. Fakt, et käesolevas volikogu koosseisus pole eelarvet esimesel lugemisel (varasemates koosseisudes oli see iseenesest mõistetav) kordagi vastu võetud, lubab ehk opositsiooni puudulikule hindele pisikese plussi lisada. Asi seegi. Pealegi veel küll suuresti"masu" toetusele on eelarvetest hoolega õhku välja lastud. Ka kulutused volikogu liikmetele on aasta aastalt vähenenud, samuti kaks viimast aastat pole makstud vallavanemale ei 13. ega 14. kuupalka. 2010 a. ametnike ja valitud isikute palgaandmed on kodulehel 2011a. andmed "kalevi" all.
     Edasi peateemast. Infovara OÜ on internetti riputanud rakenduse LEO ( Läbipaistev Eesti Omavalitsus) kus kajastatakse omavalitsuste finantsnäitajaid, on ka võimalus neid võrrelda nii naabervaldade, maakonna või vabariigi keskmiste näitajatega. Veebiaadress: www.riigipilv.ee Mina valisin huvipakkuva teema KUHU KULUB SINU RAHA (loodan et pakub huvi ka teile) Toon Puka valla andmed. 2011 a valla aastaarunde alusel oli keskmiselt 2011.aastal 83,05 töötajat kellele maksti töötasudeks kokku 547tuhat 648 eurot.Läbi jagades teeb see brutopalgaks 550 eurot kuus. (ikka keskmiselt)
    Sellelt 550 eurolt laekub vallale 119 eurot ja see jagunes aastal 2011 alljärgnevalt:

                         HARIDUSELE                         63,53 £ (eurot)
                         vaba aeg, kultuur                       18,09 £
                         elamu ja kommunaalmajandus  10,43 £
                         sotsiaalne kaitse                           8,12 £
                         üldised valitsussektori teenused   7,66 £
                         majandus                                       6,68 £
                         "täitmata"                                      3,26 £
                         keskkonnakaitse                            1,02 £
                         tervishoid                                       0,05 £
                         avalik kordja julgeolek                  0,00 £

    Head blogi lugejad see saab olema kaheosaline kirjatükk. Luban (volikogu liikme ausõna) reedeks kirjutan VALLA VÕLU JA VALU VAEVAD JA VILETSUS   II osa. See saab olema eelloetletud valdkondade kaupa lühianalüüs + minu arvamus,
              
    
   
     

No comments:

Post a Comment