Thursday, November 8, 2012

V.V.V.V.V. II osa

            H A R I D U S
      On tavapärane, et haridusele kulub enam kui pool omavalitsuste käsutuses olevast rahast. Absoluutarvudes (millega seekord lugejaid ei koorma) loomulikult on kõikumisi. Oleneb eelarve kogumahust ja laekumistest. Heidaks pilgu hoopis teistele tahkudele. Tuleb tõdeda, et aasta aastalt on laste arv, kelle harimine on omavalitsuse prioriteetne kohustus, vähenenud. Loodan ,et ei eksi kui oletan, et isegi poole võrra. Pilk eelarvetele ei näita kulude vähendamist, mis on arusaadav ja loomulik. Minuarvates nõuab see põhjalikku analüüsi ja hariduselu ümberkorraldust. Problemaatikaga on vallavalitsus asunud tegelema. Paistab kahjuks, et valest otsast- teeme ümberkorraldusi ja siis vaatame mis saab. Kas taas a`la  TEEN -MÕTLEN - KAHETSEN ? Eks me näe. Teiseks oluliselt haridussfääri mõjutavaks küsimuseks on fakt, et väga suur hulk vallas elavate perede lapsi õpivad nii naabervaldade koolides (ka põhikoolides) samuti siirduvad peale põhikooli lõpetamist edasi õppima mainekatesse  linnakoolidesse. Miks? Minul on oma arvamus ja kogemuslik tagasiside, mis kinnitab arvamuse paikapidamist. Mõtisklemiseks on põhjust nii lastevanematel kui ka koolijuhtidel.

          VABA AEG  KULTUUR  SPORT
     Sellesse kulus  2011.a. pea iga viies euro sinult laekunud maksutulust. Parafraseerin härra Reiljanit : POLE PAHA. Loomulikult on see pelgalt statistika. Kahtlusteta on vald viimase viie aasta
(nimetame seda projektiperioodiks) jooksul panustanud siia rohkesti nii energiat kui finantse. Kahtlemata kuulub Puka vald kultuuri, vaba aja ja spordirajatiste poolest omavalitsuste pingereas kui mitte "viie rikkama" siis 50 hulka kindlasti. Eriti rõõmustab mind, et häbiplekiks olnud Aakre rahvamaja ja kurikuulus lipitud-lapitud tantsupõrand saab korda. Rõõmustamiseks on põhjust ka neil paljudel, kes nurisesid kultuuriürituste kummalise korraldamise üle. Väga heal tasemel Puka Meesansambel ( kelle aupaistel kultuurijuht lausa "kümbleb") saab noore agara kunstilise juhi eestvedamisel enda kõrvale väärikaid ansambleid ja tantsugruppe. STEP by STEP  ja tore oleks kui Puka kultuurielu saavutaks Õilme* aegse sära. Noorematele soovitus: küsige selgitust oma vanaemadelt- vanaisadelt.(* periood kultuuris, kui isegi mind tiriti lavale)  Tore, et kohalikud käsitööhuvilised said kooli vanas hoones kaua kasutult seisnud ruumides omale väljundi.Aitähh ANNE.
  Sporditeemat alustame teisest otsast. Nimelt IGORI ajast.See selgitusi ei vaja. Kahjuks noorte spordielu Pukas kooli fanaatilise kehalise kasvatuse õpetaja Igor Murometsa lahkumisega hakkas järjepidevalt hääbuma. Kahjuks tema poolt paigaldatud latt ulatus nii kõrgeks, et järeltulijatel seda ületada on osutunud võimatuks. On selge, et oma põhitöö kõrvalt härra vallavanem üksi ei suuda
 spordivankrit vedada. Vedureid on vaja, sest vallavalitsuse poolt ehitatud spordirajatiste aktiivseks kasutamiseks on teretulnud kui Kristjani ja Marise kõrvale veel aktiviste leiduks.Kurb kui Pukale hoolega kuulsust toonud võrk ja korvpall unustusehõlma vajuvad.  Vallavalitsus koos kultuuri-,spordi- ja noorsookomisjoniga peaks selle vältimiseks leidma ning planeerima selleks vahendeid juba 2013.a. eelarves.      
  
       ELAMU JA KOMMUNAALMAJANDUS
       Antud teemal pole praegu ehk mõtet isegi halada. Teatavasti hakkab sellega tegelema OÜ Puka Vesi. Momendil nagu öeldakse on asi tuulte vallas. Eelinformatsiooni alusel elamu-kommunaal enam 2013a.valla eelarveridadel ei kajastu. Tahaks loota, et enne järgmisel aastal toimuvaid omavalitsuse volikogude valimisi olulisi muutusi (loodetavasti ka vee ja kanalisatsiooni hindades) ei tule. Meeldetuletuseks ehk kaks elutarkust. 1. tasuta lõunaid ei ole. 2. kui otsustajaid on mitu, siis vastutajaid pole ühtegi.

      Blogipidaja võtab omale õiguse jätkata antud teemat III osas. Homseni
      

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete